גורמי סיכון במזון עשויים לגרום לתחלואה ואף מוות כתלות בסבירות להמצאותו והנזק.
גורמי הסיכון העיקריים מתחלקים ל-4 קבוצות, שהן: גורמי סיכון פיזיקלי, גורמי סיכון כימיים וגורמי סיכון ביולוגיים. במאמר זה נסקור גורמי סיכון ביולוגיים לאדם.
ישנם סוגים רבים ושונים של מיקרואורגניזמים פתוגניים שיכולים לגרום למחלות בבני אדם.
כמה מהקטגוריות הנפוצות ביותר של פתוגנים:
חיידקים:
חיידקים הם אורגניזמים חד-תאיים שעלולים לגרום למחלות הנישאות במזון כאשר הם נבלעים במזון או מים מזוהמים. כמה דוגמאות נפוצות של פתוגנים חיידקיים כוללות סלמונלה, קמפילובקטר, ליסטריה ו-אי. קולי.
וירוסים:
וירוסים הם חלקיקים זעירים שדורשים מארח חי כדי להתרבות. כמה וירוסים נפוצים הנישאים במזון כוללים נורו-וירוס והפטיטיס A.
טפילים:
טפילים הם אורגניזמים החיים על או בתוך אורגניזמים אחרים ועלולים לגרום למחלות. כמה טפילים הנפוצים במזון כוללים כגון ג'יארדיה או טריכנלה (שערנת).
פטריות:
פטריות הן סוג של אורגניזם הכולל שמרים ועובשים. בעוד שסוגים מסוימים של פטריות יכולים להועיל, אחרים יכולים לגרום למחלות בבני אדם. לדוגמה, עובשים מסוימים עלולים לייצר רעלים שעלולים לגרום להרעלת מזון.
לכל סוג של פתוגן יש מאפיינים, תסמינים וטיפולים ייחודיים משלו. חשוב להקפיד על טכניקות טיפול והכנה נכונות במזון כדי להפחית את הסיכון למחלות הנישאות במזון.
צעדי מנע שונים עשויים להיות בכל שלבי התהליך ולעזור לתהליך להיות בטוח יותר מפחות עבודה.
מיקרואורגניזמיים מצויים בכל מקום ובצורות שונות. ישנם מיקרו-אורגניזמים שיותר אוהבים אזורים לחים (כמו עובשים) וכאלו שיעדיפו מוצרים מהחי או מהצומח. לכל אחד יש את הסיכון שלו והדיוק הטיפול בו.