- fqc.ltd1@gmail.com
תוכנית דגימה בתעשיית המזון
ב-FQC אנו מציעים שירותי ייעוץ וליויי מקיפים המותאמים למגוון רחב של מפעלים, לרבות מפעלים, מעדניות ומסעדות. השירותים שלנו מתאימים בקפדנות לתקנות הישראליות, הנשענות על התקנים המחמירים שנקבעו על ידי ה-FDA והחקיקה האירופית.
ניתן לחלק את הבדיקות הללו לשתי קבוצות עיקריות:
בדיקות מיקרוביולוגיות כלליות
אלה כוללים מגוון הערכות, כגון ספירת חיידקים כללית, בדיקת קוליפורמים ונוכחות של שמרים ועובשים. בדיקות אלו נועדו לוודא אם מוצרים אוחסנו בתנאים מתאימים, תוך התחשבות בגורמים כמו זמן וטמפרטורה.
בדיקות מיקרוביולוגיות ספציפיות
בדיקות אלו מתמקדות בזיהוי פתוגנים ספציפיים בעלי פוטנציאל לגרום למחלות הנישאות במזון. דוגמאות לפתוגנים כאלה כוללות Bacillus cereus, Escherichia coli (E. coli), Listeria monocytogenes, Salmonella spp., ואחרים. פרוטוקולים קפדניים מיושמים כאשר עוסקים במוצרים בסיכון גבוה.


חשיבותה של תוכנית דגימה מתאימה:
בטיחות המוצר:
הבטחת בטיחות המוצרים היא חשיבות עליונה בתעשיית המזון. דגימה וניתוח לאחר מכן הנערכים במעבדה טכנולוגית מספקים תובנות אמפיריות ומדויקות לגבי איכות המוצר. זה עוזר לקבוע אם מוצר עומד בתקני בטיחות ואם קיימות חריגות.
עמידה בתקנות:
גורמי פיקוח מחייבים ביצוע בדיקות מעבדה לפי תוכנית דגימה שנקבעה על ידי המפעל. תוכנית זו כוללת מגוון מקיף של בדיקות, המתאימות לדרישות הרגולטוריות. בנוסף, ארגונים חיצוניים עשויים לבצע בדיקות עצמאיות על מוצרים. במקרה של אי ציות, נקודת התייחסות בתוך תוכנית הדגימה מסייעת בזיהוי היכן התרחשו בעיות בתהליך הייצור.
לדוגמה, כאשר מזוהה תוצאת בדיקה חיובית עבור פתוגנים כמו ליסטריה בעסקי מזון, חובות רגולטוריות מכתיבות סגירה מיידית וניקוי יסודי. נדרשות בדיקות עוקבות כדי להוכיח את היעדר הפתוגן.
שיקולים כלכליים:
יישום תוכנית דגימה חזקה כרוך בעלויות משמעותיות לאורך זמן. עם זאת, הוצאה זו היא השקעה יזומה במניעת תקלות והפסדים פוטנציאליים של מוצר. תוכנית דגימה מובנית היטב יכולה לסייע באיתור בעיות מראש, ולאפשר פעולות מתקנות בזמן שיכולות בסופו של דבר לחסוך סכומי כסף ניכרים.